Het Paradijs – illustratie studio


Het korte verhaal

Illustratie studio Het Paradijs is een collectief van drie illustratoren en ontwerpers, Esther, Maaike en Els. In onze studio in Arnhem verbeelden wij verhalen op een verfijnde manier en met humor. Al onze illustraties zijn in de basis getekend op papier. Wij zijn gespecialiseerd in boekillustraties, redactionele illustraties en infographics en wij maken logo’s en raamtekeningen voor bedrijven en winkels. In onze webshop verkopen wij artprints met onze illustraties. Bekijk ons portfolio om te zien wat wij maken en volg ons op social media voor een kijkje achter de schermen of wees welkom in onze studio in Arnhem!

Het lange verhaal

In 2009 zijn wij, Het Paradijs, gestart als collectief van 3 illustratoren, Esther Hörchner, Maaike Burgers en Els ten Klooster. Na ons afstuderen aan ArtEZ Zwolle hebben wij onze samenwerking doorgezet die al is begonnen in ons afstudeer jaar. Daar waar ook onze naam is onstaan dankzij onze gezellige werkruimte op de academie vol met slingers, vrolijke illustraties en elke dag (ja echt!) taart. In dat ‘paradijs’ wilde iedereen wel langskomen. In het modekwartier in Klarendal Arnhem hebben we een studio opgezet waar we dit gevoel wilden vasthouden. Al sinds 2009 zitten we op deze plek, de eerste jaren met een winkel met producten voorzien van onze illustraties: kaarten, posters, servies, sokken en tekenmaterialen en vanaf 2023 met een studio waar we ons volledig kunnen richten op het illustreren in opdracht. Wat we altijd gehad hebben en willen houden is een plek waar je laagdrempelig binnen kunt lopen en met ons je wensen kunt bespreken. Een plek waar je kunt zien hoe wij werken, altijd in de basis op papier. Vaak met fineliner, maar ook met potlood en goache verf. De illustraties die wij maken zijn altijd verfijnd en met veel detail. Het handwerk van een lijn op papier geeft een kwaliteit waar wij trots op zijn. We gebruiken de digitale middelen voor nabewerking en soms voor het toevoegen van kleur. 

Vaak krijgen we de vraag hoe wij samenwerken, want een illustrator werkt vaak alleen. In de loop der jaren hebben wij een studiohandschrift ontwikkeld maar mensen die ons goed kennen kunnen zien wie wat heeft getekend. We tekenen alledrie en soms zelfs alledrie samen aan een tekening, waarbij de een begint en de ander het afmaakt. Het kan ook zijn dat de een de schets maakt en de ander de uitwerking doet en de laatste de nabewerking. Soms is het meteen duidelijk wanneer we een opdracht krijgen wie hem gaat uitvoeren omdat we allemaal onze specialisatie hebben, soms maken we alledrie een schets en wint er iemand. Onze aanpak verschilt per opdracht, maar vaak vinden we elkaar weer werkend op 1m2. We kunnen ook tekenen in de geest van de ander. Dat kan jaren later verwarring opleveren wanneer we een tekening terugvinden: ‘wie heeft dit nou getekend? Ik echt niet hoor!’ Al onze originele tekeningen bewaren we in een archiefkast gesorteerd op thema. De map met ‘taart’ puilt uit met tekeningen! Wij zien onze manier van samenwerking echt als een toevoeging in ons werk. We versterken elkaar bij het ontwikkelen van ideeen en in de uitvoering van de illustratie. We zijn kritisch naar elkaar en kunnen elkaar wijzen op dingen die je als maker op een gegeven moment niet meer ziet, deze evaluatie is heel nuttig bij het maken van beeld. We zijn helemaal op elkaar ingespeeld en weten precies wat ieders kwaliteit is. Door onze samenwerking kunnen we snel schakelen en ook grotere en diverse opdrachten naast elkaar aannemen. 

Onze specialisaties zijn boekillustraties, ook voor boeken voor volwassenen en informatieve teksten. Redactionele illustraties voor kranten, tijdschriften en infographics bij (wetenschappelijke) artikelen en teksten. Educatieve illustraties voor bijvoorbeeld musea. Voor bedrijven maken wij logo’s met een kenmerkend illustratief gevoel. In ons portfolio zitten ook verschillende raam- en wandillustratie projecten, bestaande uit raamtekeningen voor winkels maar ook permanentere raamillustraties en wandtekeningen bij bedrijven. In onze webshop verkopen wij artprints met onze illustraties. We nodigen je uit om ons portfolio te bekijken met illustratieopdrachten die we hebben gedaan. Wil je meer van ons weten of heb je een vraag, neem dan contact met ons op. Verras ons met een vraag die vraagt om een illustratie!

Esther Hörchner

“Ik houd heel veel van getekende letters, of dat nu in een illustratie op een raam of op een postpakketje is. Typografie is mijn grote passie!” 

Els ten Klooster

“Van ons drie ben ik de minimalist en geduld is mijn tweede naam. Ik kan me verliezen in het tekenen van het perfecte patroon of de technische uitwerking van een illustratie.

Maaike Burgers

“Ik teken heel graag konijnen, zelfs wanneer ik een kat teken lijkt het op een konijn. Dus ze duiken op in heel veel illustraties!”

Fien

“Ik ben de kleinste van het gezelschap, maar de muze van de studio! Ik verschijn in veel van de illustraties, dus ik denk dat ik een grote inspiratiebron ben. Elke dag om vier uur ‘s middags, als ik op het werk ben, is het tijd voor mijn snack. Ik waarschuw ze dan met een ‘high five’ zodat ze het niet vergeten!”